Oferta szkoleniowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poszerzyć swoje kwalifikacje bądź szukają nowej ścieżki rozwoju zawodowego. Osoby z wykształceniem ponadgimnazjalnym lub wyższym otrzymują możliwość zdobycia praktycznych umiejętności zwiększających ich kompetencje na rynku pracy. Brak wymagań wstępnych odnośnie poziomu wiedzy uczestnika szkolenia umożliwia uczestnictwo zarówno osób pracujących wcześniej w określonych branżach, jak i osób, które podejmowały aktywność zawodową w innej dziedzinie.
Szkolenie skierowane do osób, które chcą pracować w kuchni, na przykład jako pomocnicy kucharza.
Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę, obsługiwać urządzenia kuchenne, dbać o czystość w miejscu przyrządzania posiłków. Posiada podstawową wiedzę na temat produktów spożywczych – metod obróbki oraz sposobów przechowywania pożywienia. Zna zasady pracy w zespole, ma wiedzę na temat jego funkcjonowania, potrafi komunikować się ze współpracownikami. Potrafi zorganizować imprezę okolicznościową uwzględniając warunki lokalowe klienta
Zakres tematyczny:
Tematy – 50 h:
- Pomoc kuchni.
- Podstawowa wiedza o produktach spożywczych
- Zapoznanie się z urządzeniami kuchennymi
- Prace porządkowe w kuchni
- Zmywanie naczyń
- Przygotowywanie imprez
- Przygotowywanie stołów
- Zasady podawania do stołu i ustawiania półmisków
- Umiejętność pracy w zespole
- Komunikacja interpersonalna
- Zasady pracy zespołowej
- Obsługa imprez u klienta
Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę ,obsługiwać urządzenia kuchenne, dbać o czystość w miejscu przyrządzania posiłków. Posiada podstawową wiedzę na temat produktów spożywczych – metod obróbki , sposobów przechowywania pożywienia oraz obowiązków pomocy kuchennej. Zna zasady pracy w zespole, ma wiedzę na temat jego funkcjonowania, potrafi komunikować się ze współpracownikami. Posiada umiejętność radzenia sobie w stresujących sytuacjach. Potrafi zorganizować imprezę okolicznościową uwzględniając warunki lokalowe klienta.
Rozszerzone – 120 h
- Pomoc kuchni
- Podstawowa wiedza o produktach spożywczych
- Omówienie zakresu obowiązków pomocy kuchennej
- Zapoznanie się z urządzeniami kuchennymi (piec konwekcyjny, mikrofala, zmywarki, zgrzewarki, windy kuchenne, podgrzewacze do potraw, obieraki warzyw, wyparzacze etc.)
- Produkcja surówek
- Produkcja wyrobów mącznych
- Prace porządkowe w kuchni
- Obróbka mięs
- Przechowywanie produktów
- Zamrażanie produktów
- Praca na wydawcę
- Zmywanie naczyń
- Przygotowywanie imprez
- Przygotowywanie stołów (prasowanie obrusów, zakładanie pokrowców na krzesła, ustawianie zastawy stołowej)
- Sprzątanie sali
- Zasady podawania do stołu i ustawiania półmisków
- Umiejętność pracy w zespole
- Komunikacja interpersonalna
- Radzenie sobie ze stresem
- Zasady pracy zespołowej
- Obsługa imprez u klienta
CENA:
50 h – 3000 zł
120 h – 7200 zł
Długość szkolenia dostosowana do potrzeb Zamawiającego w zakresie od 50-120 h.