Pracownik gospodarczy gastronomii

Oferta szkoleniowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poszerzyć swoje kwalifikacje bądź szukają nowej ścieżki rozwoju zawodowego. Osoby z wykształceniem ponadgimnazjalnym lub wyższym otrzymują możliwość zdobycia praktycznych umiejętności zwiększających ich kompetencje na rynku pracy. Brak wymagań wstępnych odnośnie poziomu wiedzy uczestnika szkolenia umożliwia uczestnictwo zarówno osób pracujących wcześniej w określonych branżach, jak i osób, które podejmowały aktywność zawodową w innej dziedzinie.

Szkolenie skierowane do osób, które chcą pracować w kuchni, na przykład jako pomocnicy kucharza.

Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę, obsługiwać urządzenia kuchenne, dbać o czystość w miejscu przyrządzania posiłków. Posiada podstawową wiedzę na temat produktów spożywczych – metod obróbki oraz sposobów przechowywania pożywienia. Zna zasady pracy w zespole, ma wiedzę na temat jego funkcjonowania, potrafi komunikować się ze współpracownikami. Potrafi zorganizować imprezę okolicznościową uwzględniając warunki lokalowe klienta

Zakres tematyczny:

Tematy – 50 h:

  • Pomoc kuchni.
    • Podstawowa wiedza o produktach spożywczych
    • Zapoznanie się z urządzeniami kuchennymi
    • Prace porządkowe w kuchni
    • Zmywanie naczyń
  • Przygotowywanie imprez
    • Przygotowywanie stołów
    • Zasady podawania do stołu i ustawiania półmisków
  • Umiejętność pracy w zespole
    • Komunikacja interpersonalna
    • Zasady pracy zespołowej
  • Obsługa imprez u klienta

Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę ,obsługiwać urządzenia kuchenne, dbać o czystość w miejscu przyrządzania posiłków. Posiada podstawową wiedzę na temat produktów spożywczych – metod obróbki , sposobów przechowywania pożywienia oraz obowiązków pomocy kuchennej. Zna zasady pracy w zespole, ma wiedzę na temat jego funkcjonowania, potrafi komunikować się ze współpracownikami. Posiada umiejętność radzenia sobie w stresujących sytuacjach. Potrafi zorganizować imprezę okolicznościową uwzględniając warunki lokalowe klienta.

Rozszerzone – 120 h

  • Pomoc kuchni
    • Podstawowa wiedza o produktach spożywczych
    • Omówienie zakresu obowiązków pomocy kuchennej
    • Zapoznanie się z urządzeniami kuchennymi (piec konwekcyjny, mikrofala, zmywarki, zgrzewarki, windy kuchenne, podgrzewacze do potraw, obieraki warzyw, wyparzacze etc.)
    • Produkcja surówek
    • Produkcja wyrobów mącznych
    • Prace porządkowe w kuchni
    • Obróbka mięs
    • Przechowywanie produktów
    • Zamrażanie produktów
    • Praca na wydawcę
    • Zmywanie naczyń
  • Przygotowywanie imprez
    • Przygotowywanie stołów (prasowanie obrusów, zakładanie pokrowców na krzesła, ustawianie zastawy stołowej)
    • Sprzątanie sali
    • Zasady podawania do stołu i ustawiania półmisków
  • Umiejętność pracy w zespole
    • Komunikacja interpersonalna
    • Radzenie sobie ze stresem
    • Zasady pracy zespołowej
  • Obsługa imprez u klienta

CENA:
50 h – 3000 zł
120 h – 7200 zł

Długość szkolenia dostosowana do potrzeb Zamawiającego w zakresie od 50-120 h.