Oferta szkoleniowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poszerzyć swoje kwalifikacje bądź szukają nowej ścieżki rozwoju zawodowego. Osoby z wykształceniem ponadgimnazjalnym lub wyższym otrzymują możliwość zdobycia praktycznych umiejętności zwiększających ich kompetencje na rynku pracy. Brak wymagań wstępnych odnośnie poziomu wiedzy uczestnika szkolenia umożliwia uczestnictwo zarówno osób pracujących wcześniej w określonych branżach, jak i osób, które podejmowały aktywność zawodową w innej dziedzinie.
Szkolenie skierowane do osób, które uwielbiają gotować i chciałyby rozwijać swoje kulinarne umiejętności. To dobra propozycja także dla tych, którzy myślą o zdobyciu nowych kompetencji i zmianie zawodu.
Polecamy także tym, którzy mają już jakieś doświadczenie w branży gastronomicznej (np. pracują jako pomoc kuchenna) i chcieliby poszerzyć swoje kwalifikacje.
Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę oraz przyrządzić posiłki. Posiada umiejętność przygotowania różnego rodzaju dań podawanych na ciepło oraz na zimno – przekąsek, zup, dań głównych, deserów. Potrafi wyjść naprzeciw oczekiwaniom klienta, znając specyfikę branży gastronomicznej.
Zakres tematyczny:
Tematy – 50 h:
- Rodzaje surowców. Ciasta kruche i słone wykorzystywane w gastronomi
- Zupy. Drób, wieprzowina, wołowina
- Potrawy smażone. Potrawy z mięsnej masy mielonej
- Zakąski z mięsa
- Potrawy z ryb. Zakąski z ryb
- Desery i napoje
- Przygotowywanie stołów i dekoracji. Profesjonalna obsługa klienta
- Znajomość bonowania zamówień
Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę oraz przyrządzić posiłki. Posiada umiejętność przygotowania różnego rodzaju dań podawanych na ciepło oraz na zimno – przekąsek, zup, dań głównych, deserów. Dysponuje szczegółową wiedzą na temat produktów spożywczych oraz ich obróbki. Potrafi wyjść naprzeciw oczekiwaniom klienta, znając specyfikę branży gastronomicznej. Umiejętności zostają uzupełnione o bogaty wachlarz przyrządzanych posiłków ze specjalnym uwzględnieniem potrzeb osób korzystających z zamówienia.
Rozszerzone- 120h
- Rodzaje surowców:
- warzywa
- zboża
- tłuszcze
- jaja
- Ciasta kruche i słone wykorzystywane w gastronomi
- Zupy
- mleczne
- jarskie
- owocowe
- rybne
- zagęszczane
- Drób, wieprzowina, wołowina
- obróbka
- asortyment potraw
- Potrawy smażone
- zapobieganie niekorzystnym zmianą w tłuszczu
- formowanie i rozbijanie mięsa
- dobór dodatków
- Potrawy z mięsnej masy mielonej
- składniki spulchniające, sklejające i smakowe
- Zakąski z mięsa
- asortyment wędlin
- pasztety
- rolady, galantyny
- dekoracja półmisków
- Potrawy z ryb
- gatunki ryb
- wartości odżywcze
- asortyment potraw i dobór dodatków
- Zakąski z ryb
- asortyment zakąsek
- asortyment potraw ze śledzia
- dekorowanie półmisków
- Desery i napoje
- rodzaje i właściwości kawy, herbaty
- kremy i inne desery
- Przygotowywanie stołów i dekoracji
- nakładanie obrusów i ozdób na stole
- prawidłowe nakładanie serwisu stołowego
- Profesjonalna obsługa klienta
- Znajomość bonowania zamówień
CENA:
50 h – 3000 zł
120 h – 7200 zł
Długość szkolenia dostosowana do potrzeb Zamawiającego w zakresie od 50 do 120 h.