Kurs gastronomiczny

Oferta szkoleniowa przeznaczona jest dla osób, które chcą poszerzyć swoje kwalifikacje bądź szukają nowej ścieżki rozwoju zawodowego. Osoby z wykształceniem ponadgimnazjalnym lub wyższym otrzymują możliwość zdobycia praktycznych umiejętności zwiększających ich kompetencje na rynku pracy. Brak wymagań wstępnych odnośnie poziomu wiedzy uczestnika szkolenia umożliwia uczestnictwo zarówno osób pracujących wcześniej w określonych branżach, jak i osób, które podejmowały aktywność zawodową w innej dziedzinie.

Szkolenie skierowane do osób, które uwielbiają gotować i chciałyby rozwijać swoje kulinarne umiejętności. To dobra propozycja także dla tych, którzy myślą o zdobyciu nowych kompetencji i zmianie zawodu.
Polecamy także tym, którzy mają już jakieś doświadczenie w branży gastronomicznej (np. pracują jako pomoc kuchenna) i chcieliby poszerzyć swoje kwalifikacje.

Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę oraz przyrządzić posiłki. Posiada umiejętność przygotowania różnego rodzaju dań podawanych na ciepło oraz na zimno – przekąsek, zup, dań głównych, deserów. Potrafi wyjść naprzeciw oczekiwaniom klienta, znając specyfikę branży gastronomicznej.

Zakres tematyczny:

Tematy – 50 h:

  • Rodzaje surowców. Ciasta kruche i słone wykorzystywane w gastronomi
  • Zupy. Drób, wieprzowina, wołowina
  • Potrawy smażone. Potrawy z mięsnej masy mielonej
  • Zakąski z mięsa
  • Potrawy z ryb. Zakąski z ryb
  • Desery i napoje
  • Przygotowywanie stołów i dekoracji. Profesjonalna obsługa klienta
  • Znajomość bonowania zamówień

Po ukończeniu szkolenia uczestnik potrafi w sposób profesjonalny organizować przyjęcia okolicznościowe, odpowiednio przygotować salę oraz przyrządzić posiłki. Posiada umiejętność przygotowania różnego rodzaju dań podawanych na ciepło oraz na zimno – przekąsek, zup, dań głównych, deserów. Dysponuje szczegółową wiedzą na temat produktów spożywczych oraz ich obróbki. Potrafi wyjść naprzeciw oczekiwaniom klienta, znając specyfikę branży gastronomicznej. Umiejętności zostają uzupełnione o bogaty wachlarz przyrządzanych posiłków ze specjalnym uwzględnieniem potrzeb osób korzystających z zamówienia.

Rozszerzone- 120h

  • Rodzaje surowców:
    • warzywa
    • zboża
    • tłuszcze
    • jaja
  • Ciasta kruche i słone wykorzystywane w gastronomi
  • Zupy
    • mleczne
    • jarskie
    • owocowe
    • rybne
    • zagęszczane
  • Drób, wieprzowina, wołowina
    • obróbka
    • asortyment potraw
  • Potrawy smażone
    • zapobieganie niekorzystnym zmianą w tłuszczu
    • formowanie i rozbijanie mięsa
    • dobór dodatków
  • Potrawy z mięsnej masy mielonej
    • składniki spulchniające, sklejające i smakowe
  • Zakąski z mięsa
    • asortyment wędlin
    • pasztety
    • rolady, galantyny
    • dekoracja półmisków
  • Potrawy z ryb
    • gatunki ryb
    • wartości odżywcze
    • asortyment potraw i dobór dodatków
  • Zakąski z ryb
    • asortyment zakąsek
    • asortyment potraw ze śledzia
    • dekorowanie półmisków
  • Desery i napoje
    • rodzaje i właściwości kawy, herbaty
    • kremy i inne desery
  • Przygotowywanie stołów i dekoracji
    • nakładanie obrusów i ozdób na stole
    • prawidłowe nakładanie serwisu stołowego
  • Profesjonalna obsługa klienta
  • Znajomość bonowania zamówień

CENA:
50 h – 3000 zł
120 h – 7200 zł

Długość szkolenia dostosowana do potrzeb Zamawiającego w zakresie od 50 do 120 h.